12 września 2022

Uroczysta inauguracja

Dnia 07. września 2022 roku odbyła się w naszym Domu uroczystą inauguracja nowego roku formacyjnego dla przyszłych misjonarzy. 

Wydarzenie to otwierał wykład ks. prof. UKSW Tomasza Szyszka SVD, zatytułowany "Horyzonty formacji misyjnej". Ks. prof. wprowadził nas w szeroki temat misji, podkreślając, że misjonarz ma być dla ludzi odmiennych kultur i być z nimi. Tak  słuchać, żeby słyszeć, tak patrzeć, żeby widzieć i tak mówić, by być zrozumianym. Jednym słowem powołaniem misjonarza jest być z ludźmi, a nie obok nich.

Mszy świętej przewodniczył J.E. Ksiądz biskup Jan Piotrowski, przewodniczący KEP ds. Misji. Bp przypomniał nam, że na mocy chrztu świętego wszyscy jesteśmy misjonarzami. Chrystus jest tym, który posyła, dlatego potrzeba pokory do misyjnej posługi.  Dodał jeszcze za św. Karolem de Foucould że ewangelizacja wymaga cierpliwości: "Misjonarz to cierpliwym ogrodnik".

W spotkaniu udział wziął również abp Alick Benda, metropolita Lusaki (Zambia). 

Nowy rok formacji rozpoczęło 5 księży, 4 siostry i jedna pani świecka. Ufamy, że będzie to owocny czas intensywnej pracy duchowej i intelektualnej, który wprowadzi nas w rzeczywistość posługi misyjnej na krańcach świata.

Podczas uroczystej inauguracji, J.E. Ksiądz Biskup Jan Piotrowski, nominował nowego dyrektora Centrum Formacji Misyjnej. Od dnia 01 września 2022 r., funkcję tę pełni ks. kan. Eugeniusz Szyszka, kapłan diecezji tarnowskiej. Wieloletni misjonarz, który posługiwał w Republice Środkowoafrykańskiej, następnie w Polskiej Misji Katolickiej we Francji.

Na nowe zadania wspierania działalności misyjnej, życzymy księdzu Eugeniuszowi oraz wszystkim rozpoczynającym formację misyjną, wszelkiej pomyślności i prowadzenia Ducha Świętego.

 

 

s. Aleksandra Kołodziejska - studentka CFM

Używamy plików cookies Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności i plików Cookies .
Korzystanie z niniejszej witryny internetowej bez zmiany ustawień jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików Cookies. Zrozumiałem i akceptuję.
57 0.07290506362915